Meer Democratie in de media | Meer Democratie

Meer Democratie in de media

Meer Democratie verschijnt regelmatig in de media. Onderstaand een selectie van publicaties en uitzendingen van dit jaar (2018). Onderaan de pagina vindt u links naar 2017 en eerder.

 

Steun voor het referendum?  (BNR Nieuwsradio, 22 juni 2018)

Arjen Nijeboer (Meer Democratie) is te gast bij Ask me anything van BNR Nieuwsradio om vragen te beantwoorden van luisteraars over het referendum in Nederland en het buitenland.

Stand.nl: Het bindend referendum moet er komen (NPO Radio 1, 22 juni 2018)

De Staatscommissie parlementair stelsel stelt dat een bindend referendum de democratie kan versterken. Gesprek met diverse opiniemakers over het referendum, waaronder Niesco Dubbelboer (Meer Democratie). Hij pleit voor behoud van het raadgevend referendum: “Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt.”

Laatste Slag om het Referendum begint met 'schoffering van de rechters' (De Volkskrant, 20 juni 2018)

Verslag van de Volkskrant over de nieuwe rechtszaak die Meer Democratie is aangespannen tegen de Staat over de afschaffing van het referendum. Het kabinet probeert op onrechtmatige wijze een referendum over de intrekkingswet te blokkeren. Het kabinet weigert om het oordeel van de rechter af te wachten voordat ze de intrekkingswet in werking laat treden. “Een schoffering van de rechters,” aldus Niesco Dubbelboer (Meer Democratie).

Long Read: Abolishing the referendum? How and why the Netherlands is struggling so much with direct democracy (People2Power, 20 juni 2018)

Longread van Arjen Nijeboer en Thijs Vos op People2Power, website van de Zwitserse publieke omroep, over de moeizame verhouding tussen Nederlandse politici en directe democratie. Het kabinet probeert met juridische trucs en ondeugdzame argumenten het raadgevend referendum af te schaffen.

How the Dutch government is trying to abolish direct democracy (Swissinfo.ch, Zwitserse Publieke Omroep, 20 juni 2018)

Artikel  van Arjen Nijeboer en Thijs Vos op Swissinfo.ch – een site van de  Zwitserse publieke omroep – over de recente ontwikkelingen rond het referendum in Nederland.

Rechter buigt zich over blokkeren referendum (AD, 20 juni 2018)

De rechter buigt zich opnieuw over de intrekking van het referendum. Meer Democratie heeft de staat gedaagd omdat ze op onrechtmatige wijze een referendum over het referendum blokkeert.

Referendum donorwet is mislukt: ‘Logisch, want er was een goed debat’ (De Volkskrant, 12 juni 2018)

Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) over dat GeenPeil er niet in is geslaagd om voldoende handtekeningen in te zamelen voor een donorwetreferendum. Dubbelboer noemt het logisch dat het referendum het niet gehaald heeft, want er was tijdens de parlementaire behandeling al een goed debat over het onderwerp. “Het is part of the game,” aldus Dubbelboer en laat zien dat de huidige handtekeningendrempel al hoog genoeg is.

De Staat van de Democratie (WNL Haagse Lobby, NPO Radio 1, 2 juni 2018)

Uitzending van WNL Haagse Lobby op Radio 1 met vele sprekers uit de politiek en media over de staat van de democratie. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) schuift aan om in gesprek te gaan over de noodzaak van democratische vernieuwing en het referendum. Hij gaat in discussie met Wouter de Winther (journalist De Telegraaf) en Sven Koopmans (Tweede Kamerlid VVD).

Angst voor het volk (foto) (De Telegraaf, 30 mei 2018)

Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Bart Nijman (GeenPeil / Hart voor Democratie). Meer Democratie voert actie om het referendum te redden; GeenPeil heeft het initiatief genomen voor een referendum over de donorwet. Door fractiediscipline en fractiedwang functioneert de Nederlandse politiek niet naar behoren, daarom is het referendum noodzakelijk als tegenmacht. Dubbelboer, als antwoord of burgers wel voldoende verstand van zaken hebben: "De essentie van democratie is niet of je verstand hebt van iets, maar of iets jouw belang raakt. Daarom heeft een hoogleraar politicologie net zoveel stemrecht als het maffe kruidenvrouwtje op de Veluwe als zij bijvoorbeeld mogen kiezen over de aanleg van een weg door het natuurgebied waar zij wonen."

De Grote Donorshow - “Een referendum moet je leren winnen” (GeenStijl, 3 mei 2018)

Niesco Dubbelboer van Meer Democratie en ooit mede-initiatiefnemer van het raadgevend referendum spreekt met Alptekin Akdogan en Bart Nijman over demofobie, de donorwet en het Oekraïnereferendum.

Why the EU must close EUvsDisinfo  (EU Observer – 28 maart 2018)

Opinie-artikel van Arjen Nijeboer (Meer Democratie) waarin hij betoogt dat de Europese Unie de financiering van EUvsDesinfo.eu stop moet zetten. EUvsDesinfo is een website die gefinancierd wordt door het Europese agentschap East Stratcom Task Force met het doel om nepnieuws te bestrijden. Vijf Nederlandse media werden ten onrechte bestempeld als “desinforming outlets”, wat laat zien dat er al snel dingen mis gaan als overheden media gaan controleren.

Heeft het referendum bestaansrecht? (NOS Radio, Met het oog op morgen, 24 maart 2018)

Gesprek met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Peter Schalk (Senator SGP) over het bestaansrecht van het referendum. Volgens Dubbelboer het referendum over de WIV/Sleepwet zien dat het instrument werkt. Hij roept de Eerste Kamer om te bezinnen voor ze het referendum afschaffen.

Schaf het referendum niet af – het werkt (NRC Handelsblad, 23 maart 2018)

Opiniestuk van Arjen Nijeboer, Thijs Vos en Niesco Dubbelboer (allen verbonden aan Meer Democratie). Het referendum op de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV / Sleepwet) laat zien dat het referendum werkt. De argumenten tegen stuk voor stuk gelogenstraft of sterk genuanceerd. De auteurs roepen het kabinet op tot bezinning: “Dus Eerste Kamer, schaf het referendum niet af en indien u dit wel wil: laat ons er dan een breed maatschappelijk debat over voeren aan de hand van een referendum.”

Burgemeesters (Ask me Anything, BNN Nieuwsradio, 9  maart 2018)

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast bij Ask me Anything van BNN Nieuwsradio om in discussie te gaan met Jan Jager (stadszaken.nl) en Ferd Crone (Burgemeester Leeuwarden) over de gekozen burgemeester. Ook beantwoord hij vragen van luisteraars. Meer Democratie is recent een volksinitiatief begonnen in Amsterdam voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester.

Meer Democratie dagvaardt met 2600 (!) burgers de Staat om referendum te redden (GeenStijl, 5 maart 2018)

Meer Democratie dagvaardt de staat wegens de onrechtmatige wijze waarop zij het referendum probeert af te schaffen. De rechtszaak is gecrowdfund door 2600 burgers. Meer Democratie roept de Eerste Kamer op om de behandeling van de intrekkingswet uit te stellen tot na het oordeel van de rechter.

Het politieke spel dat het Raadgevend Referendum heet (BNN Nieuwsradio, 23 februari 2018)

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) is te gast bij BNR Nieuwsradio om uitleg te geven over de nieuwe rechtszaak over de afschaffing van het referendum. Het kabinet probeert een referendum over de afschaffing van het referendum op onrechtmatige wijze te blokkeren. Dubbelboer: “Het kabinet kan zich niet boven de wet stellen.”

Schaduwmacht: hoeveel invloed heeft de burger nog? (Nieuwsuur, 22 februari 2018)

Uitzending van Nieuwsuur over de invloed van burgers op de politiek. Nieuwsuur spreekt met Niesco Dubbelboer, woordvoerder van Meer Democratie, over de vele initiatieven om de democratie te vernieuwen in Nederland.

Langs de Lijn En Omstreken (NPO Radio 1, 22 febuari 2018)

Meer Democratie spant een nieuwe rechtszaak aan tegen de staat over de afschaffing van het referendum. Die afschaffing gebeurt namelijk op onrechtmatige wijze. Dubbelboer geeft uitleg over de rechtszaak: “De rechtszaak is er met name op gericht om een niet juridisch kloppende manier om het referendum over het wel of niet behouden ervan onmogelijk te maken, aan te vechten.”

Afschaffen referendum voor de rechter (De Telegraaf, 22 februari 2018)

Meer Democratie stapt opnieuw naar de rechter over de afschaffing van het referendum. De nieuwe procedure is volgens staatsrechtjuristen kansrijk. Niesco Dubbelboer (Meer Democratie): „Ons doel is dat wij als Nederlanders in een referendum kunnen aangeven of wij het referendum willen behouden of afschaffen”, aldus woordvoerder en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer

Rechtszaak om afschaffing referendum (Het Parool, 22 februari 2018)

Meer Democratie kondigt een nieuwe rechtszaak aan tegen de staats over de onrechtmatige wijze waarop het kabinet het referendum wil afschaffen. Voorstanders van het referendum kunnen zich bij Meer Democratie aanmelden als medestanders van de rechtszaak.

We hebben een verouderd democratisch systeem; Teun Gautier en Niesco Dubbelboer (Café Weltschmerz, 22 februari 2018)

Interview met Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) door Teun Gautier bij Café Weltschmerz over de staat van de democratie.  We hebben een verouderd democratisch systeem. Een 150 jaar oude bestuurdersdemocratie, waar de kiezer niet de macht kiest, maar slechts de controle van de macht. Dubbelboer probeert met Meer Democratie de democratie te vernieuwen.

Amsterdam lijkt klaar voor gekozen burgemeester (Het Parool, 20 februari 2018)

Het Parool bericht over het volksinitiatief van Meer Democratie voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De kans dat er een verkiezing komt neemt toe.

Uitgerekend kabinet met D66 wil raadgevend referendum afschaffen (Nieuwsuur, 15 februari 2018)

Nieuwsuur volgt Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) tijdens het debat over de afschaffing van het referendum. Dubbelboer en Van der Ham namen in 2005 initiatief voor de referendumwet. De afschaffing is “leeg leiderschap”.

Twee oud-leden zien hun kind ‘de referendumwet’ sneven (NRC Handelsblad, 15 februari 2018)

Verslag van NRC over het Tweede Kamerdebat over de intrekking van het referendum. De krant volgde Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66)  voorafgaand en tijdens het debat. Beiden stonden als Kamerlid aan de wieg van het raadgevend referendum.

D66 en GroenLinks steunen campagne gekozen burgemeester (Het Parool, 14 februari 2018)

De Amsterdamse fracties van D66 en GroenLinks hebben burgemeester Van Aartsen gevraagd om snel uit te zoeken hoe ons volksinitiatief - dat vraagt om het uitschrijven van een verkiezing voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam - gerealiseerd kan worden.

Kabinet haalt dubieuze trucs uit om referendum over de afschaffing van het referendum te voorkomen (De Volkskrant, 13 februari 2018)

Opiniestuk van Niesco Dubbelboer, Arjen Nijeboer en Thijs Vos (allen verbonden aan Meer Democratie) waarin zij zich uitspreken tegen de juridische trucs en onwaarheden die het kabinet inzet om het raadgevend referendum af te schaffen. In strijd met de verkiezingsbeloften. Dubbelboer, Nijeboer en Vos roepen de Tweede Kamer op om het democratisch experiment niet voortijdig stop te zetten en om een referendum over de intrekking toe te staan.

Oud-Kamerlid wil gekozen burgemeester Amsterdam (Nachtkijkers, NPO Radio 1, 12 februari 2018)

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) was in de nacht van 12 februari twee uur lang te gast in het programma Nachtkijkers. Van 2:00 tot 3:00 sprak hij over de gekozen burgemeester en ons volksinitiatief voor een verkiezing van de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Van 3:00 tot 4:00 over het referendum, de lokale democratie en buurtinitiatieven. 

De gekozen burgemeester (Buitenhof TV, 4 februari 2018)

Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) licht het volksinitiatief voor een verkiezing van de nieuwe Amsterdamse burgemeester toe bij Buitenhof. Hij gaat in debat met CDJA-voorzitter Lotte Schipper over het nut van de direct gekozen burgemeester.

Veel steun voor Amsterdamse petitie om eigen burgemeester te kiezen, maar mag dat wel? (De Volkskrant, 4 februari 2018)

Artikel in De Volkskrant over het volksinitiatief voor een burgemeestersverkiezing in Amsterdam. Enkele juristen menen dat het volksinitiatief strijdig zou zijn met de Amsterdamse referendumverordening omdat een referendum niet over individuele benoemingen mogen gaan. Dubbelboer legt uit dat het volksinitiatief niet over individuele benoemingen gaat maar over de procedure bij benoemingen: “Juristen hebben naar mijn plan gekeken. Dit kan gewoon.”

'Laat burger anno 2018 zelf de burgemeester kiezen' (Het Parool, 3 februari 2018)

Opiniestuk van Niesco Dubbelboer (Meer Democratie) en Erik van Bruggen (BKB Campaigning) in het Parool waarin zij een lans breken voor de gekozen burgemeester. Het is niet meer van deze tijd dat de burgemeester nog steeds achter gesloten deuren wordt gekozen.

Geestelijk vader referendum daagt kabinet voor rechter met hoop op laatste alles-of-niets volksraadpleging (De Volkskrant, 2 februari 2018)

Verslag van de Volkskrant over de rechtszaak van Meer Democratie bij de Raad van State over de afschaffing van het referendum. Meer Democratie wil met een “laatste alles-of-niets volksraadpleging” het referendum redden, maar het kabinet probeert dit met juridische trucs te blokkeren.

Rechtszaak van de dag: Dubbelboer vs Ollongren (De Volkskrant, 1 februari 2018)

Verslag van de Volkskrant over de rechtszaak van Meer Democratie bij de Raad van State over de referendabiliteit van de afschaffing van het referendum. De Volkskrant doopte de zaak om tot “Dubbelboer vs Ollongren”

Komt er een referendum over de aflosboete? (Radio EénVandaag, NPO Radio 1, 3 januari 2018)

Arjen Nijeboer (Meer Democratie) was te gast bij Radio EenVandaag om uit te leggen waarom Nederland beter af zou zijn met een goed uitgewerkt referendumsysteem. Hij gaat in gesprek met Ewout Klei (historicus) over het nut van referenda en het initiatief van 50plus voor een referendum over de Wet-Hillen.