Wij willen onze Amsterdamse burgemeester kiezen! | Meer Democratie

Wij willen onze Amsterdamse burgemeester kiezen!

De burgemeester is de belangrijkste figuur in de lokale politiek. Het is van de zotte dat burgers nog steeds geen zeggenschap hebben wie dat moet worden. Dat willen nu wij veranderen, om te beginnen in Amsterdam!

Daarom lanceert Meer Democratie samen met een comité van Amsterdammers een volksinitiatief om de gemeenteraad te overtuigen dat zij een verkiezing moet organiseren wie de nieuwe burgemeester van Amsterdam moet worden!

Woont u in Amsterdam en bent u 18 jaar of ouder?

Teken dan ons volksinitiatief dan bij de gemeente Amsterdam via deze link:

http://www.kiesdeburgemeester.nl

Als het volksinitiatief door minimaal 1200 Amsterdammers getekend wordt, dan moet de gemeenteraad ons plan behandelen en erover stemmen. En... als de raad ons plan afwijst, dan hebben wij volgens de Amsterdamse verordening het recht om een referendum af te dwingen over ons plan!

Wie zitten in het comité?

Het comité “Wij willen onze burgemeester kiezen!” is gevormd op initiatief van Meer Democratie en bestaat uit Frits Huffnagel (oud-VVD-wethouder Amsterdam en consultant), Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66), Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Farid Tabarki (oprichter Studio Zeitgeist), Erik van Bruggen (partner campagnebureau BKB) en Niesco Dubbelboer (woordvoerder Meer Democratie en oud-Kamerlid PvdA).

Hoe willen wij deze verkiezing voor elkaar krijgen?

Op landelijk nivea is men bezig de gekozen burgemeester mogelijk te maken. Maar dit duurt nog een paar jaar, dus komt het te laat voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Bovendien is het een goede Amsterdamse gewoonte om voorop te lopen met democratische innovaties.

Ons plan is eenvoudig. Uiteindelijk wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam benoemd door de minister. Maar deze volgt tegenwoordig bijna altijd de aanbeveling van de gemeenteraad. Het is ook de gemeenteraad die het selectieproces begint met het opstellen van een profielschets. Hierin kan de Amsterdamse gemeenteraad als selectiecriterium opnemen dat de burgemeesterskandidaten zichzelf als zodanig bekendmaken, en meewerken aan een verkiezing annex burgerraadpleging.

Vervolgens organiseert de gemeenteraad een verkiezing annex burgerraadpleging waarin alle kiesgerechtigde Amsterdammers kunnen stemmen op de kandidaten. Als er meer dan twee kandidaten zijn, stellen wij voor dat de kiezers een volgorde van voorkeur aangeven. Zo kan in één ronde worden vastgesteld welke kandidaat over de meeste draagvlak beschikt.

Hoe zit het met dat volksinitiatief in Amsterdam?

Amsterdam heeft in 2003 het zogenaamde volksinitiatief ingevoerd: een referendum over een door burgers geschreven voorstel. In de Amsterdamse ‘Verordening op het burgerinitiatief, het volksinitiatief en het referendum’ is geregeld dat als burgers een volksinitiatief in de raad inbrengen, en de raad het afwijst, de burgers het recht hebben om – na het halen van een hogere handtekeningendrempel – een referendum over hun plan af te dwingen. Bij ons weten zijn er slechts 2 andere gemeenten in Nederland die referenda over door burgers geformuleerde voorstellen toelaten: Nijmegen en Oosterhout. Dat betekent dat we ook een stok achter de deur hebben: als de gemeenteraad ons plan afwijst dan kunnen we ons plan direct aan alle Amsterdammers voorleggen via een referendum.

Het toeval wil dat de vorige burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, in die tijd voorzitter van het comité van aanbeveling van de actiegroep Amsterdams Initiatief was, de drijvende kracht achter de invoering van het volksinitiatief in Amsterdam. En de initiatiefnemers van Meer Democratie waren destijd ook de oprichters van Amsterdams Initiatief... Zou het niet prachtig zijn als wij nu via het volksinitiatief de verkiezing van de opvolger van Eberhard van der Laan kunnen regelen?

>>> Lees hier de ‘Amsterdamse verordening op het burgerinitiatief, het volksinitiatief en het referendum’